Veel gestelde vragen

Omdat een inductiekookplaat magnetische straling gebruikt denken veel mensen dat het gebruik hiervan schadelijk is. Experts op dit gebied stelden dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid zijn. Inductiekookplaten worden op dit moment al door miljoenen mensen gebruikt en er zijn geen ziektes bekent bij deze gebruikers welke veroorzaakt zouden zijn door het koken op inductie.
Koken op inductie is een geavanceerde technologie maar de inductiekookplaat is erg makkelijk in het gebruik.
Waarschijnlijk niet. De meeste stalen pannen met een platte bodem zijn geschikt. Test of de pan magnetisch is met magneet. Blijft de magneet plakken? Dan kan je de pan gebruiken. Gebruik het liefst pannen met een wat dikkere bodem voor een betere verdeling van de warmte. Veel fabrikanten zijn al begonnen met het plaatsen van een “inductie-compatibel” symbool op hun producten.
Ja , een inductiekookplaat werkt perfect met pannen gemaakt van gietijzer. Let wel op met dit soort pannen omdat gietijzer het oppervlakte van de kookplaat kan krassen. Het beste is om geëmailleerd gietijzer te gebruiken omdat deze pannen een gladde laag hebben die niet krast.
Nee, aluminium pannen kan je niet gebruiken.
Nee, koperen pannen kan je ook niet gebruiken.
Een wok met een gebogen bodem kan niet worden gebruikt. Gebruik een wok van koolstof staal of een gietijzeren wok met een vlakke bodem.
Ja, inductiekookplaten zijn makkelijk schoon te maken omdat het oppervlak van de kookplaat uit een vlakke glazen plaat bestaat. En omdat deze niet warm wordt naast de kookzones, hecht vuil minder snel vast. Voor een goede werking moet je de inductiekookplaat regelmatig reinigen
Ja, inductiekookplaten zijn veiliger, sneller en gebruiksvriendelijker, terwijl gas brand kan veroorzaken en minder efficiënt met energie omgaat.
Dit kan alleen als je net een hete pan van de kookplaat hebt weg gehaald. De inductiekookplaat verhit het metaal van de pan en de hete pan bodem verwarmt vervolgens het glazen oppervlak van de kookplaat. Zodra je de pan verwijdert na het koken, is het oppervlak heet genoeg om je te verbranden.
Elektrische kookplaten hebben verwarmingselementen. De elektrische stroom creëert warmte om het voedsel in de pannen te koken. Een inductiekookplaat creëert zelf geen warmte maar werkt met elektromagnetische straling.