Voor lange tijd was “koken op gas” de enige keuze voor iedereen die serieus met koken bezig was want koken op gas geeft je directe controle over de temperatuur. Ook in professionele keukens zag je alleen maar gas kookplaten. Maar de laatste jaren veranderd dat. Want zelfs in professionele keukens wordt er steeds vaker op inductie gekookt.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een gas kookplaat?

Voordelen

Een gas kookplaat gebruikt gas voor  koken met een open vlam. Met draaiknoppen en een duidelijk zichtbare vlam geeft de gas kookplaat je een goede controle over het aanpassen van de warmte. Elk type pan kan worden gebruikt en aangezien gas op dit moment nog goedkoper is dan elektriciteit, is het logisch dat veel mensen het bij gas houden.

Nadelen

In tegenstelling tot inductie en keramische kookplaten met hun vlakke glazen oppervlak zijn gas kookplaten meestal moeilijker schoon te maken. Rond de branders en de pannendragers kan vuil makkelijk inbranden. De open vlam en de aanwezigheid van gas maken het ook gevaarlijker en het is minder milieuvriendelijk dan koken op inductie. Daarnaast gaat op een gas kookplaat veel energie verloren omdat veel warmte langs de pan verdwijnt. Dit kan je goed merken aan een keuken die steeds warmer wordt als je staat te koken. Dit is bij koken op inductie een stuk minder het geval.

Gas is minder duurzaam

Koken op gas is minder goed voor het milieu. De verbranding van brandstoffen zoals gas dragen namelijk bij aan het broeikaseffect Dit komt doordat bij de verbranding koolstofdioxide vrijkomt. Daarnaast is aardgas een energiebron die niet oneindig beschikbaar zal zijn.  In Groningen gaat de gaskraan steeds verder dicht en in 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn.

Vergelijkbare berichten