Je wilt een nieuwe inductie kookplaat kopen maar je bent er achter gekomen dat er enorm veel keuze is. Van een simpele kookplaat voor 250 euro tot een hypermoderne inbouw inductie kookplaat met met geïntegreerde afzuiging van 5000 euro. Waar moet je op letten als je een inductie kookplaat koopt? In dit artikel help ik je om de juiste keuze te maken

De voordelen

Inductie kookplaten warmen je pannen zeer snel op, hebben geen tijd nodig op voor te verwarmen waardoor de bereidingstijd verkort wordt. Een pan water kookt bijvoorbeeld 2 keer zo snel als op een elektrische kookplaat.

Verder reageert een inductie kookplaat ook zeer snel op veranderingen van het ingestelde vermogen. Wat dat betreft lijkt deze manier van koken het meeste op koken op gas.

De nadelen

1 van de nadelen zou kunnen zijn dat je nieuwe pannen nodig hebt. Wanneer je bestaande pannen magnetisch zijn kan je deze gewoon blijven gebruiken.  Een goede inductie kookplaat is ook duurder in aanschaf.

Nog een nadeel kan zijn dat er vooral bij oudere huizen aanpassingen moeten worden gedaan in de stroomvoorziening.

Welke maten zijn er?

De eerst keuze die gemaakt moet worden is of je een vrijstaande of een inbouw inductie kookplaat wilt hebben. De vrijstaande modellen zijn verkrijgbaar met 1 tot 4 kookzones en kunnen dus los op je aanrecht staan. De afmetingen variëren van 45 tot 65 cm breed. Vaak worden deze losse inductie kookplaten gekocht als extra ruimte om te koken. Deze vrijstaande modellen zijn ook handig voor op de camping of in je caravan.

De inbouw kookplaten zijn verkrijgbaar met 3,4 of 5 kookzones en variëren in breedte van 55 tot 95 cm.

Een vrijstaand model is goedkoop en draagbaar, maar biedt niet dezelfde prestaties en flexibiliteit als de grotere inbouwmodellen.

Vermogen

Inductie kookplaten verbruiken veel energie en kunnen daarom speciale aansluiting nodig hebben. Het vermogen van vrijstaande inductie kookplaten varieert van 1800 tot 3500 watt zodat deze op een enkele groep kunnen worden aangesloten. Het opgegeven vermogen is het vermogen van alle kookzones bij elkaar opgeteld.

Het vermogen van een inbouw inductie kookplaat kan wel oplopen tot 11000 watt. Zo’n enorm vermogen kan je niet aansluiten op een enkele groep. Je hebt hiervoor een drie-fase aansluiting met een Perilex-stekker en -stopcontact nodig. Als je dit nog niet hebt dan moet dit worden aangelegd door een erkend installateur omdat dit specialisten werk is.

Welke functies zijn belangrijk?

Flexibele kookzones

Een flexibele kookzone is een kookzone die je op verschillende manieren kan gebruiken. Je kan deze bijvoorbeeld verdelen in twee afzonderlijke kookzones, maar is het is ook mogelijk om de zone te gebruiken als één grote kookzone. In dat geval kan je bijvoorbeeld een grote gietijzeren grillplaat of meerdere pannen er op kwijt.

Warmhoudfunctie

Zoals de naam al zegt, een warmhoudfunctie houd je eten warm zonder te koken.

Boostfunctie

De boostfunctie stuurt meer vermogen naar een kookzone zodat de pan nog sneller heet wordt. Een pan met water kookt in no time.

Panherkenning

Panherkenning voelt of er een pan op een kookzone staat. De kookplat schakelt die zone uit als er geen pan op staat

Pangrootteherkenning

Een kookplaat met pangrootteherkenning kan zelf zien hoe groot de diameter van de pan is die op de kookzone staat zodat er geen energie wordt verspild.

Braadzone

Een inductie kookplaat met een braadzone heeft een extra grote kookzone die geschikt is voor bijvoorbeeld een grote grillplaat.

Braadsensor

Met behulp van een braadsensor kan je de temperatuur van een kookzone instellen. De inductiekookplaat zorgt dan zelf dat deze kookzone constant op die temperatuur blijft. Dit om aanbranden van vlees te voorkomen.

Overkookbeveiliging

Een overkookbeveiliging zorgt ervoor dat de kookzones automatisch uitgaan wanneer er eten of water op het bedieningsgedeelte komt.

Automatische uitschakeling

De automatische uitschakeling schakelt de kookplaat uit wanneer de kookzones voor een ongebruikelijke lange tijd zijn ingeschakeld of wanneer de kookplaat extreem wordt belast.

Welk design?

Inductiekookplaten zijn erg populair geworden de afgelopen jaren. Daarom zijn er veel meer designs leverbaar dan 10 jaar geleden. Een kookplaat vinden die bij jouw keuken past is daarom niet meer zo moeilijk als jaren geleden.

De meeste inductiekookplaten hebben een bovenkant van zwart frameloos glas maar als je een bijvoorbeeld een witte keuken hebt dan kan een witte kookplaat zoals de Bosch PIF672FB1E wel eens de mooiste keuze zijn.

Met- of zonder RVS rand?

Sommige kookplaten zijn frameloos, terwijl andere een RVS rand rond het glazen oppervlak hebben. Deze rand kan handig zijn om gemorst voedsel tegen te houden maar aan de ander kant kan vuil  onder de rand komen wat schoonmaken weer moeilijker maakt. Het voordeel van een RVS rand is dat de kookplaat beter beschermd is.

Vergelijkbare berichten