Welke pannen op een inductiekookplaat?

Pannen op een inductiekookplaat
Omdat de werking van inductie anders is dan bij gas of elektrisch is niet iedere pan geschikt. Maar hoe weet je nu welke pannen je op een inductie kookplaat kan gebruiken?
Top 10 pannensets voor inductie bij CoolBlue
Kijk snel »

Soorten pannen die werken op een inductiekookplaat

Aangezien een inductiekookplaat magnetisme gebruikt moet de pan zelf ook magnetisch zijn. Daarom zijn pannen van staal, gietijzer, geëmailleerd staal en roestvrijstaal of pannen met een ijzeren bodem of kern zoals die van het merk Le Creuset, geëmailleerd gietijzer en vele soorten roestvrijstaal allemaal geschikt voor het koken op inductie. Ook anti aanbakpannen zijn geschikt voor inductie omdat de kern vaak van een magnetisch materiaal is gemaakt.

Ook het Belgische merk Demeyere heeft zeer goede pannen welke geschikt zijn voor het koken op een inductiekookplaat.

Roestvrij stalen pannen

Roestvrij staal is een goed keuze omdat het sterk, hard en niet-corrosief is. Het is niet de beste warmtegeleider, daarom wordt het vaak gecombineerd met aluminium in meerdere lagen.

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn zeer duurzaam als deze goed worden onderhouden. Ook op lage stand op de inductiekookplaat geeft dit type pan een gelijkmatige warmteoverdracht, maar door de dikke en zware bodem duurt het langer om op te warmen en af ​​te koelen dan bij andere soorten pannen. 

Soms hebben gietijzeren pannen een geëmailleerde gietijzeren bodem die corrosie helpt voorkomen, wel moet hier voorzichtig mee om worden gegaan omdat de emaille laag kan beschadigen.

Aluminium pannen

Aluminium is een goed warmte geleider en houdt deze goed vast, is licht en roest niet. Een aluminium pan welke alleen van alluminium is gemaakt is niet geschikt voor het koken op inductie.  Daarom wordt er vaak een roestvrijstaal in de bodem van een aluminium pan te gebruiken om deze geschikt te maken voor het koken op inductie.

Keramische pannen

Keramische pannen zijn ook prima te gebruiken. Dit omdat deze pan van metaal is met daar overheen een dun laagje keramiek.

Gebruikte pannen op een inductiekookplaat

Het is heel goed mogelijk om gebruikte pannen op een inductie kookplaat te gebruiken. Zolang de pannen nog een mooie vlakke onderkant hebben is dit geen enkel probleem. Let er bij oude pannen wel op of er geen scherpe randen aan de onderkant zitten. Dit kan de bovenkant van de inductiekookplaat bekrassen.

Soorten pannen die NIET werken met inductie

Aluminium, koper, messing of pannen van glas gaan niet werken op een inductie kookplaat tenzij deze een magnetische bodem hebben. Aluminium en koper hebben veel hogere frequenties nodig om warmte generen. De huidige kookplaten werken niet met deze hoge frequenties.

Kan ik de pannen gebruiken die ik al heb?

Als je wilt weten of een pan geschikt is voor je inductiekook plaat dan gebruik je een magneet.

  • Als de magneet aan de onderkant blijft plakken is de pan geschikt.
  • Als deze zachtjes blijft plakken dan is de pan minder geschikt
  • Als de magneet helemaal niet blijft plakken dan kan je de pan niet gebruiken op inductie

Tip: Gebruik je koelkastmagneet

 

Speciaal inductie symbool

Veel fabrikanten van kookgerei zijn begonnen met het plaatsen van een “inductie-compatibel” symbool op de bodem van hun pannen en verpakkingen. Wanneer dit symbool aanwezig is dan weet je zeker dat je de juiste pannen hebt

Steeds meer keuze

Omdat koken op inductie snel aan populariteit wint in Nederland zal er ook steeds meer keuze zijn in de producten die geschikt zijn voor deze manier van koken.
Kijk maar eens bij Cool Blue of Bol.com

Vlakke bodem

Wanneer je pannen lang op gas of elektrisch hebt gebruikt dan kan het zo zijn dat de bodem niet meer helemaal vlak is.  Om goed te koken op een inductiekookplaat is het van belang dat de bodem vlak is.

Let bij het gebruik van oude pannen ook even op of deze nog een onbeschadigde bodem hebben om krassen te voorkomen.

Inductie geleidingsplaat

Heb je een pan die niet geschikt is? Dan is een inductie geleidingsplaat een oplossing. Deze plaat plaats je op de inductiekookplaat. De kookplaat zal de plaat verwarmen die vervolgens door geleiding de pan zal verwarmen. Wel moet je er rekening mee houden dat met een geleidingsplaat het kookproces langer duurt. Dit omdat er op deze manier energie verloren gaat.

 

Een handig overzicht:

Materiaal Geschikt Niet geschikt
Aluminium   X
Koper   X
RVS X  
Steen   X
Gietijzer X  
Messing   X
Glas   X

 

 

 

 

 

 

Top 10 pannensets voor inductie bij CoolBlue
Kijk snel »