Vaak zien keramische en inductie kookplaten er hetzelfde uit. Dus waarom is de laatste dan zoveel duurder? In dit artikel leggen we het verschil uit zodat je voor jouw de beste keuze kan maken.
Meer dan 500 inductie kookplaten om uit te kiezen.
Hoe werken ze?
Keramische kookplaten werken door een spoel onder de glasplaat te verhitten. De warmte wordt door de glasplaat naar de pan uitgestraald. Met de bedieningsknoppen van het toestel kan je de temperatuur regelen. Keramische kookplaten hebben even tijd nodig om warm te worden.
Inductie kookplaten maken gebruik van zeer sterke elektromagneten onder het glazen oppervlak. Deze creëren een magnetisch veld welke weer omgezet wordt in warmte. De kookzones worden alleen geactiveerd als er een pan op staat.
Zijn ze veilig?
Een inductie kookplaat gebruikt een manier van verwarmen welke geen restwarmte genereert. Wanneer je de pan verwijderd na het koken zal de kookplaat warm zijn maar niet zo gloeiend heet als bij keramische kookplaat. Wat dat betreft is de eerste dus het veiligst. Vaak bieden beide type kookplaten een automatische uitschakel functie die in het geval van oververhitting het toestel zal uitschakelen.
Hoe gaan ze met energie om?
Omdat de energie tijdens het koken rechtstreeks naar de pan wordt overgebracht, is inductie zeker de betere keuze, Dit scheelt ongeveer 25% ten opzichte van de keramische versie. Een ander pluspunt bij inductie koken is dat, in tegenstelling tot keramisch of gas, de kookzone automatisch uit gaat als de pan wordt verwijderd, waardoor kostbare energie wordt bespaard.
Verschillen tijdens het gebruik
Inductie reageert veel sneller dan keramiek door de gebruikte technologie. Wanneer er minder stroom door de magneet wordt gestuurd, heeft dat direct invloed op de warmte. Wat dat betreft voelt koken op inductie een beetje hetzelfde als koken op gas.
Een keramische kookplaat reageert veel langzamer omdat het even duurt voordat de elektriciteit de spoel heeft verwarmd.
Dan is er nog het verschil in snelheid van het koken. Een inductie kookplaat kan bijvoorbeeld een liter water een keer zo snel aan de kook brengen.
Welke pannen ?
Op een keramische kookplaat kun je koken met bijna iedere pan. Voor koken op inductie heb je
Bekijk welke pannen het meest verkocht worden bij Bol.com en Coolblue
Kies je inductie of keramisch?
Keramische kookplaat | Inductie kookplaat | |
Snel opwarmen | Nee | Ja |
Energie-efficiënt | Nee | Ja |
Veilig | Nee | Ja |
Makkelijk | Nee | Ja |
Goedkoper in aanschaf | Ja | Nee |
Flexibele kookzones | Nee | Ja |
Snelle controle over tempratuur | Nee | Ja |
Milieuvriendelijker | Nee | Ja |
Tempratuur kookzones | Gloeiend heet | Warm |
Conclusie
Een inductie kookplaat wint op alle onderdelen van een keramische kookplaat. Hij is veiliger, sneller en reageert direct op commando’s van het bedieningspaneel. Ook gaat dit type kookplaat veel efficiënter om met stroom. Een inductie kooktoestel kost meer dan een keramische versie maar dit wordt door het lagere stoomverbruik snel terugverdiend.
Wanneer je van gemak en snelheid houdt dan wordt het zeker tijd voor koken op inductie.